Gerhard Müller bíboros a wroclawi Collegium Humanumban

2023. február 17-én, pénteken Gerhard Müller bíboros, a Hittani Kongregáció korábbi prefektusa, előtte pedig regensburgi püspök látogatást tett a wroclawi Collegium Humanumban. Ferenc pápa munkatársainak szűk köréhez tartozik.

A Collegium Humanum székhelyén, Wroclaw óvárosának szívében, az ul. Olawska 11. szám alatt tartott előadást Müller bíboros „Szív, ész, tudomány, pszichológia és üzlet. Egyház és hit – van-e még értelme a XXI. században?” címmel. „A hit és a tudomány nem ellentmondásosak. De vigyáznunk kell, hogy ne veszítsük el azt, ami fontos az életben, különösen most, amikor sokan több időt töltenek a telefonjuk nézegetésével, mint a saját családjukkal” – mondta Müller bíboros.

A klerikusnak az ökológia témakörében tettek fel kérdést. „Bocsánatot kell kérnünk azért, hogy levegőt lélegzünk? Időjárás, természetvédelem, klímaváltozás – ez fontos. De ugyanakkor a hangsúly rossz helyen van. Ilyenkor következik be az értékek veszélyes torzulása. Nem kell bocsánatot kérni azért, hogy a Földön élünk. A földet Istentől kaptuk, aki megteremtette a világegyetemet, és az embernek ilyen feltételeket adott, és nem másokat. Ma olvastam egy cikket Japánról. Az ottani társadalom nagyon régi. 38 millió ember 65 év feletti. Valaki azt javasolta, hogy foglalkozni kellene az idős emberek létezésével, azzal, hogy ezek az emberek csoportos öngyilkosságot követnek el. Az embernek azonban joga van az élethez a fogantatástól a természetes halálig. Ez az alapvető joga. Az ember személy és nem tárgy” – hangsúlyozta. Kérdések merültek fel a cölibátus és a nők papságának témájában is.

A látogatást kommentálta a Collegium Humanum JM rektora prof. dr hab. Paweł Czarnecki – Üzbegisztán tiszteletbeli konzulja. „Ma az a megtiszteltetés ér bennünket, hogy akadémiai körünkben üdvözölhetünk egy nagyszerű tudóst, teológust és egyben Ferenc Szentatya legközelebbi munkatársát. A Hittani Kongregáció a forrása annak, amit az Egyház a tanításában őriz és közvetít. Ma tehát olyan vendégünk van, aki a legtöbb kérdésre tudja a választ, ami az értelem és a hit, valamint a szív közötti konfliktusra vonatkozik. Ez különösen fontos a pszichológusok számára” – mondta.

A Collegium Humanum hallgatóin és munkatársain kívül a találkozón részt vett Dr. Różna Gumienna lengyel kick-boxoló és MMA versenyző, Krzysztof Grzelczyk, Lengyelország észak-macedóniai nagykövete, valamint Dr. h.c. Marian Dymalski, a Nemzetközi Akadémiai Sport Szövetség (FISU) alelnöke és a Lengyel Olimpiai Bizottság elnökségének tagja. Gerhard Müller bíborost titkára, Sławomir Śledziewski kísérte el.

Köszönjük a médiának a jelenlétet és a tudósításokat.

INGYENES WEBINAR - IDÉN UTOLJÁRA!

Menedzsment diploma online

Tudj meg mindent gyakorlatias menedzsment képzésünkről! Ismerd meg, hogyan zajlik nálunk az online oktatás és tedd fel a kérdéseid élőben!