A betegség emberi arcai – kiállítás a Collegium Humanumban

A betegség emberi arca. Egy értékekkel teli élet és egy értékekkel teli világ a Tudatosság Intézet fotóin alkotja azt az egyedülálló kiállítást, amelyet a Collegium Humanum a Tudatosság Intézet Alapítvánnyal közösen szervez. A kiállítást 2020.8.7-én nyitották meg.

 

A kiállítás célja az volt, hogy a krónikus betegségeket a valódi emberi oldalukról mutassa be, hogy mindenki azonosulni tudjon a betegekkel, szolidaritást vállaljon velük és támogassa őket. Megismerni a valódi embereket és élettörténeteiket.

 

A kiállítás első megnyitóját „A beteg, aki ismeri az egészségügyi rendszert” című beszélgetés során rendezték meg, és a PAH (pulmonális artériás hipertónia) betegeknek szentelték – ez egy ritka és nehéz betegség, amellyel a betegek egész életükben küzdenek.

 

A kiállítás alcíme – Értékekkel teli élet és értékekkel teli élet – tehát jogos, hiszen a fotókon szereplő betegek rendkívül inspiráló emberek, akik a mindennapi egészségügyi kihívások ellenére teljes életet élnek. A kiállítás egy rendkívüli fotográfiai utazás az emberi érzelmek és a betegség ellenére is teljes élet útjain.

 

„Az emberek, a betegek inspiráltak minket, akiket alapítványunk munkájának köszönhetően megismerhettünk, ezért úgy döntöttünk, hogy bemutatjuk nehéz, kihívásokkal teli mindennapjaikat, érzelmeiket,de az életörömöt és az erőt is, ami nap mint nap elkíséri őket. Szeretet, tehetetlenség és fájdalom, félelem, tudatosság, család, hit és remény, ezek azok az értékek, amelyek a fotókon bemutatott betegek emberi érzelmeinek teljességét alkotják” – mondja Ewelina Zych-Myłek, a Tudatosság Intézet Alapítvány elnöke.

 

Érzelmekkel és értékekkel teli élet

 

Minden történet más és más – a tizenéves lánytól kezdve, aki megtudja, hogy már csak néhány hónapja van hátra, a fiatal házaspárokon át, akiknek meg kell küzdeniük a gondolattal, hogy soha nem lesz biológiai gyermekük, a középkorúakig, akik már teljes és nyugodt életet élnek, és ezért jobban tudnak vigyázni az egészségükre. A nők egy része nem beteg, de vannak olyan gyermekeik, akik PAH-val küzdenek, és a családjukban, a szülők és testvérek között kialakult érzelmi helyzetek nagy kihívást jelentenek.

 

Nem hiányoznak a szomorú és tragikus történetek, amelyekben a pulmonális artériás hipertóniában szenvedő nők azzal szembesülnek, hogy férjük, partnerük elhagyta őket, akik képtelenek voltak felelősséget vállalni és gondoskodni egy tartósan beteg emberről, de nem hiányoznak a boldog kapcsolatok és családok történetei sem, amelyeket a betegség megerősített és arra kényszerített, hogy átértékeljék korábbi életüket.

 

A PAH-betegek napról napra élnek, nem tudva, mit hoz a holnap,és álmaik gyakran a legegyszerűbb napi tevékenységek elvégzésére korlátozódnak, amelyeket az egészséges emberek észre sem vesznek.

 

Az emberhez való emberi hozzáállás

 

Nem véletlen, hogy az első nyitókiállításra a Collegium Humanum Egyetemen került sor, amelynek alapértékei tökéletesen fedik egymást azzal a fontos társadalmi üzenettel és értékekkel, amelyeket a kiállítás képviselni hivatott.

 

„Mottónk a Be More Humanum, és e szavak mögött egyetemünk valódi tettei állnak, amelyek a tudatformálás, a mindig aktuális emberi értékek népszerűsítése és a fontos társadalmi projektekbe való bekapcsolódás mellett szólnak. Ezért is örülünk, hogy a Tudatosság Intézet Alapítvánnyal és partnereinkkel – a Jogászkamarával, az Egészséggazdasággal, a Beteg a Központban szolgáltatással és a Lengyel Kórházak Szövetségével – közösen szervezhettük meg ezt a rendkívüli kiállítást” – mondta a Collegium Humanum rektora.

Ingyenes webinar

Hogyan szerezz új ügyfeleket és tedd a vállalkozásod jövedelmezővé úgy, hogy közben a pénzégető marketing csapdákat messziről elkerülöd?

Előadás a vezetői felelősség fontosságáról, amely által felépíthető és menedzselhető egy fenntartható, funkcionáló és egyedi marketing rendszer.

Ingyenes webinar

Hogyan szerezz új ügyfeleket és tedd a vállalkozásod jövedelmezővé úgy, hogy közben a pénzégető marketing csapdákat messziről elkerülöd?

Előadás a vezetői felelősség fontosságáról, amely által felépíthető és menedzselhető egy fenntartható, funkcionáló és egyedi marketing rendszer.

Ingyenes tájékoztató webinar

Szerezz Pszichológia diplomát akár online végezhető képzésben!

Hogyan szerezz EU-s akkreditált Pszichológia diplomát akár online végezhető képzésben miközben a szakma kihívásaira is felkészülsz?

Ingyenes tájékoztató webinar

Szerezz Menedzsment diplomát akár online végezhető képzésben!

Hogyan szerezhetsz naprakész, gyakorlatias üzleti tudást a Menedzsment szakunkon már tavasztól, akár egy online elvégezhető képzés keretében? Tudd meg tájékoztató webinarunkból!

Üzleti előadások és egyetemi tájékoztató

ONLINE NYÍLT NAP

Vegyél részt izgalmas üzleti előadásokon, és tudj meg mindent gyakorlatias menedzsment képzésünkről! Ismerd meg, hogyan zajlik nálunk az online elvégezhető oktatás és tedd fel a kérdéseid élőben!