Osztatlan mesterképzés (5 év)

Pszichológia

magyar nyelven

 • Tanulmányi terület Pszichológia
 • Tanulmányi szint osztatlan mesterképzés
 • Tanulmányok módja Távoktatás
 • Képzési idő 5 év (10 szemeszter)
 • Képzés nyelve magyar

Képzésünk azoknak kínál ideális lehetőséget, akik magas színvonalú, nemzetközileg széles körben elfogadott felsőoktatási képesítést szeretnének szerezni magyar nyelven. A nálunk végző hallgatók Európai Uniós akkreditált diplomát szereznek, melynek birtokában könnyen tudnak érvényesülni a nemzetközi munkaerőpiacon.

Maximálisan rugalmas és kényelmes megoldást kínálunk képzéseinkkel, hiszen lehetőséget biztosít arra, hogy a tanulmányokat akár online végezd el. A távoktatási tagozaton a tanórákra és vizsgákra digitális formában be lehet csatlakozni, így a tanulmányok bárhonnan folytathatók, ahol internetkapcsolat áll rendelkezésre. Az egyetlen kivétel az államvizsga, melyet személyesen kell letenni a képzés végén, garantálva ezzel a végzettség hitelességét és elismertségét.

Képzésünk különlegessége, hogy teljes egészében magyar nyelven zajlik. Ez lehetővé teszi, hogy a hallgatók anyanyelvükön sajátíthassák el a szakmai ismereteket, ami hozzájárul a magas szintű megértéshez és a szaktudás hatékony alkalmazásához.

Képzésünk ideális választás azok számára, akik munka mellett szeretnének továbbtanulni. Az órák munkaidőn túl zajlanak, ami lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy rugalmasan illesszék be tanulmányaikat a mindennapi életükbe. Ráadásul minden óráról felvétel készül, így ha lemaradnának egy előadásról, vagy újra szeretnék nézni az anyagot, bármikor hozzáférhetnek a tartalmakhoz.

Programjaink olyan naprakész, gyakorlatias és piacképes tudást adnak át a hallgatóknak, melyekkel valóban felkészülhetnek a munkaerőpiac és a szakmai élet kihívásaira. A tananyagokat folyamatosan frissítjük, hogy a legaktuálisabb ismereteket adjuk át, miközben kiemelt hangsúlyt helyezünk a gyakorlati alkalmazhatóságra. Ennek eredményeképpen hallgatóink olyan kompetenciákat szereznek, melyekre nagy szükség van a mai munkaerőpiacon, és amelyekkel sikeresen megállhatják helyüket a szakmájukban.

Nagy hangsúlyt fektetünk a gazdasági hozzáférhetőségre, ezért alacsony tandíjjal biztosítjuk programjainkat. Megértjük, hogy a pénzügyi rugalmasság kulcsfontosságú hallgatóink számára, ezért lehetőséget biztosítunk a tandíj havidíjas, félévenként 5 x 80.000 Ft-os részletekben történő fizetésére. Ez a megközelítés lehetővé teszi a hallgatók számára, hogy a tanulmányokat saját pénzügyi lehetőségeikhez igazítsák.

Képzésünk a lehető legkényelmesebb belépést biztosítja a felsőoktatás világába, hiszen nincsenek ponthatárok, nyelvvizsgakényszer, vagy emelt szintű érettségi követelmény és felső korhatár sincs. Az egyszerű felvételi eljárásnak és kritériumoknak köszönhetően a hallgatók teljes mértékben az új ismeretek elsajátítására összpontosíthatnak. Így a tudás és a diploma megszerzése már sokak számára elérhető célként jelenhet meg.

Egyetemünk erőssége a professzionális tanári kar, amely az akadémiai és az üzleti élet elismert képviselőit egyesíti. Tanáraink nem csak elméleti szakértők a területükön, hanem valós tapasztalattal rendelkeznek a mindennapi szakmai életben is, így valós gyakorlati tudást és releváns gyakorlati ismereteket adnak át a képzésben résztvevőknek. Hallgatóink olyan kivételes lehetőséget élvezhetnek, amelynek köszönhetően a legfrissebb tudományos eredményeket és a piaci trendeket egyidejűleg ismerhetik meg, köszönhetően szakértő tanári karunknak.

Büszkék vagyunk arra, hogy egyetemünket kétszer is, 2021-ben és 2022-ben is az „Év Egyeteme” díjjal ismerték el Lengyelországban. Ez a magas presztízsű elismerés tovább erősíti pozíciónkat mint vezető felsőoktatási intézmény, és igazolja, hogy magas szintű oktatást és kiváló hallgatói élményt nyújtunk. A díj odaítélése azt jelzi, hogy tanulmányaink nem csak gyakorlatorientáltak és innovatívak, hanem elismertek és értékeltek is a szélesebb akadémiai közösségben.

A felvételi folyamatunkban nincs felső korhatár, mert hiszünk abban, hogy a tudás megszerzése nem korhoz kötött. Így mindenki számára, minden életkorban nyitva áll a lehetőség, hogy magas szintű ismereteket szerezzen és előrelépjen a karrierjében.

Hogyan lehetsz a változás kulcsa?

Nap mint nap szembesülünk olyan problémákkal, amelyek sokkal többek annál, mint amit a szem láthat: mentális egészségi problémák, családi konfliktusok, munkahelyi stressz, és az örök kérdés – „Hogyan érhetem el a boldogságot?”. Az emberek sokszor magányt, szorongást és reménytelenséget éreznek, és gyakran nem is tudják, merre induljanak.

 

A gyermekkor és a felnőttkor kihívásai, az emberi elme bonyolultsága és a társadalmi problémák mind olyan területek, ahol a pszichológia nem csak segíthet, de gyakran elengedhetetlen. Ezzel a képzéssel Te is lehetsz az a személy, aki megoldást kínál az embereknek a változáshoz.

Légy a jövő segítő szakembere!

A Pszichológia osztatlan képzés során a hallgatók széleskörű ismeretekre tesznek szert, és 8 specializációnk lehetőséget biztosít a legkülönbözőbb területeken való elmélyülésre. Olyan szakemberek képzését tűztük ki célul, akik számára a pszichológia tudományterületének alapvető és alapos elméleti ismereteinek elsajátításán túl, a gyakorlati működés sem ismeretlen.

Célunk, hogy már tanulmányaik kezdetétől segítsük a hallgatókat a pályaorientációban, és ezen sokszínű és számtalan lehetőséget kínáló tudományterület minél alaposabb megismerésében. Hiszünk abban, hogy már tanulmányaik megkezdése idején támogathatjuk őket szakmai identitásuk felfedezésében.

Mit kapsz a képzésen?

Széleskörű alapismeretek

Megismerkedhetsz a pszichológia alapvető területeivel, az emberi viselkedéstől kezdve az összetett mentális folyamatokig. Felfedezheted az emberek alapvető motivációit, az érzelmek és a gondolkodás összetett működését, és az élet adta krízisek kezelésének eszközeit egy átfogó és multidiszciplináris megközelítés keretein belül.

Gyakorlati alkalmazás

Tanulmányaid során nem csak elméleti tudásra teszel szert, de képes leszel ezt a tudást gyakorlatba is átültetni. Megtanulod, hogyan segíthetsz embereknek a mindennapi életük kihívásaiban, családi, munkahelyi vagy társadalmi problémák megoldásában, és miként támogathatod őket a változás útján.

Szakmai identitás

Képzésünk során nem csak a pszichológia tudományterületét ismerheted meg alaposan, de segítünk abban is, hogy megtaláld a számodra leginkább megfelelő specializációt. Támogatunk szakmai identitásod felfedezésében és fejlesztésében, hogy biztosan megtaláld a helyed a pszichológia világában.

Akár online elvégezhető

Modern oktatási rendszerünk lehetővé teszi, hogy a saját életedhez igazodva, online folytathasd a tanulmányaidat. Nálunk akár munka, család vagy egyéb elfoglaltságok mellett is van lehetőséged a fejlődésre!

Specializációk

8 választható specializáció

A specializáció elméleti és gyakorlati ismeretek átadását tűzte ki célul azon hallgatók számára, akik a klinikai pszichológia területén tervezik folytatni tanulmányaikat. Olyan területek ismereteinek elsajátítására ad lehetőséget, mint a pszichopatológia, a viselkedési-és személyiségzavarok, pszichózis, szenvedélybetegségek, szorongásos zavarok stb. területén, valamint a diagnózis felállításának és a terápiás terv megalkotásának folyamatába is betekintést ad. Részletesen tárgyaljuk továbbá az érzelmek keletkezésének, a tudattalan döntési folyamatok hátterének okait, és az emberi viselkedés és az agyi struktúrák közötti kapcsolatot. A specializációt azoknak ajánljuk, akik a mentális nehézségekkel küzdők számára szeretnének segítséget, és szakszerű pszichológiai támogatást nyújtani.

 

Tárgyalt témakörök és területek:

 

 • gyermekek és serdülők klinikai pszichológiája
 • felnőttek klinikai pszichológiája
 • neuropszichológia
 • pszichoterápia
 • pszichofarmakológia
 • pszichoszomatika
 • viselkedési-és személyiségzavarok
 • szorongásos és neurotikus rendellenességek
 • kémiai és viselkedéses függőségek
 • evészavarok
 • skizofrénia és egyéb pszichotikus zavarok
 • affektív zavarok (hangulatzavarok)
 • pszichotraumatológia és pszichopatológia
 • pszichoonkológia
 • fogyatékkal élők pszichológiája

 

Releváns szakmai továbblépési lehetőségek:

 

Pszichoterápiás központok; ifjúsági, család-, házassági és párkapcsolati tanácsadási szolgáltatások; ambulanciák, klinikák, pszichiátriai osztályok; krízisintervenciós központok; mentális egészségügyi központok; pszichológiai / pedagógiai tanácsadó központok.

 

* A specializáció elvégzése teret ad a pszichológia egyes irányzataiban történő elmélyedéshez, azonban az egyes országokban érvényes szabályozás értelmében a pszichológus diploma nem minden esetben elegendő a jelölt területeken való munkavállaláshoz (módszerspecifikus vagy szakpszichológusi képzés elvégzése válhat szükségessé).

A specializáció fókuszában az emberi viselkedés és motiváció mélyebb megértése, a hatékony kapcsolatépítés és az ún. ‘people management’ megismerése és gyakorlati elsajátítása állnak, a jobb szervezeti és vállalati eredmények elérése érdekében. A specializáción folytatott tanulmányok a pszichológia területén szerzett elméleti ismereteket olyan gyakorlati készségekekkel kombinálják, mint a coaching, a mentorálás, tárgyalástechnikai és a fogyasztói magatartás megismerése. Ezen készségek birtokában a hallgatók képesek lesznek olyan területeken helyt állni, mint a megfelelő ösztönző rendszerek kiválasztása, fejlesztése és bevezetése, valamint kompetenciáik kibővítésére nyílik lehetőség a tárgyalási-és konfliktuskezelési technikák, a kiválasztás és HR, valamint az ügyfelekkel folytatott munka területén. A specializáción kiemelt figyelmet kap a hatékony menedzsment témája a jövő HR szakembereinek, vezetőinek, felsővezetőinek és munkatársainak megfelelő szakmai felkészítésével.

 

Tárgyalt témakörök és területek:

 

 • munka- és szervezetpszichológia, egyén és csoport elemzése, fejlesztése, értékelés
 • vezetőfejlesztés
 • coaching és mentoring
 • marketing és értékesítés pszichológiája
 • emberi erőforrás menedzsment: toborzás és kiválasztás, teljesítményértékelés, munkakörtervezés-és fejlesztés
 • interperszonális készségek tréning
 • reklámpszichológia
 • a kockázat és befektetés pszichológiai vonatkozásai
 • teljesítmény menedzsment

 

Releváns szakmai továbblépési lehetőségek:

 

Szervezetek és intézmények HR osztálya,  marketing és sales, toborzás és kiválasztás, magán-és közszféra intézményei/szervezetei, tanácsadás (vezetői), média-, PR-, és reklámügynökségek, pszichológiai klinikák és rendelők.

A családterápia azon pszichológiai problémák felismerésével és megoldásával foglalkozik, amiket az egyének szociális hálózataik és jelentős személyekkel való kapcsolataik összefüggésében élnek meg. A családtagok közötti kölcsönhatásra és a családi kapcsolatok minőségére fókuszál. A leggyakrabban a családban betöltött életciklusváltásokkal, kommunikációs elakadásokkal, pszichoszomatikus zavarokkal, és krízisekkel foglalkozik. 

 

Tárgyalt témakörök és területek:

 

 • A gyermeknevelés és a serdülőkor problémái és feladatai
 • A stressz és az agresszió kezelése az iskolában
 • Az iskolai tanulás és tanítás támogatása
 • Gyermekpszichológia
 • Fiatalkori devianciák
 • Családi életciklusok és krízisek
 • Pszichoszomatikus betegségek kialakulása a családi rendszerben

 

Releváns szakmai továbblépési lehetőségek:

 

Oktatási, rehabilitációs, és reszociális intézmények; pszichológiai-pedagógiai tanácsadó központok; oktatási központok; családsegítő központok; körzeti konzultációs központok; örökbefogadó központok.

 

* A specializáció elvégzése teret ad a pszichológia egyes irányzataiban történő elmélyedéshez, azonban az egyes országokban érvényes szabályozás értelmében a pszichológus diploma nem minden esetben elegendő a jelölt területeken való munkavállaláshoz (módszerspecifikus vagy szakpszichológusi képzés elvégzése válhat szükségessé).

Az egészségpszichológia specializáció a mentális jelenségek az emberi egészség általános állapotára gyakorolt hatásával, valamint az egészség mentális jóllétre gyakorolt hatásával foglalkozik. A specializáció abban támogatja a hallgatókat, hogyan nyújthatnak szakmai támogatást a betegségek megelőzését és az egészség megőrzését szolgáló intézményekben, szervezetekben, kampányok során nyújtott tevékenységük során akár egyéni, akár szervezeti szinten. A cél az egészségügyi erőforrások megerősítése, az egészség megőrzésével, visszanyerésével és fejlesztésével kapcsolatos pszichológiai tényezők vizsgálata.

 

Tárgyalt témakörök és területek:

 

 • támogató csoportok szervezése és működtetése
 • a betegség, a halál és a gyász pszichológiája
 • a stressz pszichológiája
 • kiégés kezelése és kiégésmegelőzés
 • pszichoszociális kockázatok felmérése

 

Releváns szakmai továbblépési lehetőségek:

 

Egészségügyi intézmények; tanácsadói központok; mentális egészségügyi központok; szervezeteknek nyújtott egészségpszichológiai felméréssel és intervencióval foglalkozó pszichológiai közösségek.

 

* A specializáció elvégzése teret ad a pszichológia egyes irányzataiban történő elmélyedéshez, azonban az egyes országokban érvényes szabályozás értelmében a pszichológus diploma nem minden esetben elegendő a jelölt területeken való munkavállaláshoz (módszerspecifikus vagy szakpszichológusi képzés elvégzése válhat szükségessé).

A specializáció választásakor a hallgatók megismerhetik az emberi szexuális fejlődés folyamatát, betekintést nyerhetnek a szexualitás és a nemi identitás körüli problémák és esetleges zavarok kialakulásának okaiba, mindezt nemcsak az egyén szintjén, hanem társadalmi-kulturális szinten is vizsgálva. A specializáción végzettek elmerülhetnek a szexualitás kapcsán felmerülő terápiás munka sajátosságaiban, a szexuális nevelés fontosságában, mely az első lépést jelentheti afelé, hogy szakmai útjuk folytatásaként sikeresen támogathassák a szexuális zavarokkal küzdőket.

 

Tárgyalt témakörök és területek:

 

 • szexuális zavarok és terápiás megoldások
 • pszichoszexuális fejlődés és szexuális nevelés
 • szexuális bűnözés
 • terápiás módszerek a szexuálpszichológiában

 

Releváns szakmai továbblépési lehetőségek:

 

Mentális egészséggel foglalkozó klinikák, pszichológiai tanácsadó központok, klinikák és egészségügyi intézmények, párkapcsolati tanácsadás, diagnosztikai és konzultációs központok, nemi és szexuális problémákkal foglalkozó kutatási központok.

 

* A specializáció elvégzése teret ad a pszichológia egyes irányzataiban történő elmélyedéshez, azonban az egyes országokban érvényes szabályozás értelmében a pszichológus diploma nem minden esetben elegendő a jelölt területeken való munkavállaláshoz (módszerspecifikus vagy szakpszichológusi képzés elvégzése válhat szükségessé).

A specializáció lehetővé teszi a hallgatók számára a biológiai regeneráció és a rehabilitáció folyamatának megismerését, és felkészíti őket a versenysportolókkal, edzőkkel vagy sportegyesületekkel közös munkára. A képzés célja a sportpszichológia legújabb kutatásainak követésével a rekreáció, a sport és a testnevelés területén a hallgatók számára átadni a pszichológiai gyakorlathoz szükséges alapismereteket, valamint ezek alkalmazásának lehetőségét az edzés és a versenyzés során felmerülő konkrét pszichológiai problémák megoldásában. Napjainkban a sportpszichológusok munkája egyre elterjedtebbé és fontosabbá válik: feladatuk a sportolók fejlődésének, motivációjának és problémamegoldásának támogatása mind amatőr, mind profi szinten.

 

Tárgyalt témakörök és területek:

 

 • a sportedzés pszichológiája,
 • fiziológia, 
 • fejlődéspszichológia
 • neuropszichológia;
 • a sportorvoslás alapjai;
 • a testmozgás és a sport pszichológiája;
 • sportpszichológiai módszerek
 • pszichológia a fogyatékkal élők rehabilitációjában és sportolásában
 • szabadidősport és animáció
 • a relaxációs tréning pszichológiája
 • motiváció és stressz a sportban
 • pszichológus, mint a sportedzői team tagja

 

Releváns szakmai továbblépési lehetőségek:

 

Sport-és fitneszklubok; szanatóriumok, gyógyfürdők és gyógyfürdő központok, média, klinikák és rehabilitációs központok, állami és magán egészségügyi ellátás, oktatási intézmények, sportklubok, sport-és szabadidő központok, magánklinikák és rendelők.

A reklám, a média és a társadalmi kommunikáció pszichológiájának tanulmányozásával a hallgató az alapvető kommunikációs ismeretek elsajátításán túl gyakorlati készségeket szerezhet többek között a marketing kampányok, a marketingkutatás, a márkapozícionálás stb. területeken. A tanulmányok során bemutatjuk a modern média működését, a különböző országok médiatörvényeit, és segítjük a hallgatókat kommunikációs és meggyőzési/érvelési, valamint nyilvános beszédkészségük fejlesztésében is. Az órákat a marketing- és reklámügynökségek képviselői, valamint a média világának elismert szakemberei tartják.

 

Tárgyalt témakörök és területek:

 

 • Interperszonális kommunikáció
 • Közösségi média
 • A média szerepe a kultúrában és az oktatásban
 • Sajtó, rádiós és televíziós workshopok
 • Piac-és médiakutatás
 • Internetes kommunikáció módszerek
 • PR
 • Az internet pszichológiája
 • A reklám pszichológiája
 • Sajtó- és médiajog
 • A befolyásolás és meggyőzés pszichológiája
 • Pszichológia a politikában
 • Az értékesítés pszichológiája
 • A média társadalmi és kulturális hatásai

 

Releváns szakmai továbblépési lehetőségek:

 

Oktatási intézmények; különféle médiumok; marketing-és médiaügynökségek; HR vagy PR osztályok; alapítványok és egyesületek.

A szociálpszichológia mélyebb tanulmányozása lehetővé teszi, hogy elméleti és gyakorlati ismeretekre tegyünk szert az egyének, valamint a társadalmi csoportok viselkedésével, és a köztük zajló interakciók megértése vonatkozásában.

 

Tárgyalt témakörök és területek:

 

 • társas kapcsolatok, csoportok, csoportdinamikai működés
 • szerepek, szerepkonfliktusok
 • a társadalom szerkezete, felépítése, a társadalom rétegződése
 • szociális intézményrendszerek
 • szociológiai eredmények – kutatások és statisztikai adatok

 

Releváns szakmai továbblépési lehetőségek:

 

Szociológiai felmérésekben való részvétel kutatóintézeti munkában; tanácsadó központok; csoportokkal való pszichológiai munka; szociális otthonok; nevelési intézmények; kórházak és egészségügyi intézmények;  krízisintervenciós központok; büntetés-végrehajtási intézetek, reklám/marketing/PR területen.

Akkreditáció

A Pszichológia képzésünk a Lengyel Köztársaság Tudományos és Felsőoktatási Minisztériuma, valamint a Lengyel Akkreditációs Bizottság (PKA) által akkreditált 5 éves osztatlan mesterképzés Varsóban.

Akkreditációs dokumentumainkat ide kattintva találod.

A képzés lebonyolítója

Egyetemünk magyar nyelvű 5 éves osztatlan Pszichológia mesterképzését a Collegium Humanum Varsói Menedzsment Egyetem Magyar Nyelvű Képzési Intézete bonyolítja Varsóban távoktatási (akár online) formában.

Gyakran ismételt kérdések

Pszichológia képzés

A felvételi eljárás lépéseit a weboldalon a https:/collegiumhumanum.hu/pszichologia-jelentkezes/ olvashatod.

 

Röviden, a kétlépcsős felvételi eljárás tekintetében az alábbi követelményekről tájékoztatunk: 

 

Online jelentkezési lap hiánytalan kitöltése és beküldése a megfelelő kritériumok szerint (benne egy önéletrajzzal és egy motivációs levéllel – ezen 2 dokumentum a jelentkezés leadásától számított 48 órán belül pótolható). (Az érettségivel megszerzett tanulmányi eredményeket nem vizsgáljuk.)

Amennyiben a hallgató nem jut tovább a második körre, akkor értesítő e-mailt kap jelentkezése elutasításáról, ennek határideje a szemeszterre történő jelentkezés határidejének utolsó napja.

 

Szóbeli felvételi elbeszélgetés


Amennyiben továbbjutsz az első szűrőn, egy online szóbeli felvételi beszélgetésre kerül majd sor, ami fontos, hogy online térben, bekapcsolt kamera mellett történik. A szóbeli felvételi célja, hogy teret adjon a jövőbeni hallgatókkal való rövid ismerkedésre, és a pályaválasztással kapcsolatos motiváció és pályaorientáció feltérképezésére.

A felvételi beszélgetésre minden jelentkezőnek külön behívó levelet küldünk a jelentkezéskor megadott e-mail címre a vizsgabeosztás elkészültét követően, de legkésőbb a felvételi beszélgetés időpontját megelőző egy hétben. (Akik a március 5-ei határidő napján, vagy az azt megelőző napokban jelentkeznek, számukra a felvételi beszélgetés időpontját – a közeli határidő okán – a megelőző napokban tesszük közzé.) A beosztás módosítása csak indokolt esetben lehetséges.

Az 5 éves osztatlan pszichológia képzés elvégzésekor a diploma ennek megfelelően osztatlan képzésről fog szólni a választott specializáció megjelölésével. A hallgatók pszichológus képesítést szereznek, mely az Európai Unió által kidolgozott  Európai Képesítési Keretrendszerben (EKKR vagy EQF, azaz European Qualification Framework) 7-es szintnek felel meg. További információt a diploma elfogadásáról és a honosításról ide kattintva találsz.

Fontos kiemelnünk, hogy az ötéves osztatlan mesterképzésen belül a specializáció egy mélyebb szakmai betekintést ad az adott területre, és nem helyettesíti sem bármely módszerspecifikus, sem egyik szakpszichológus képzést sem. (Tehát pl. ha valaki “klinikai pszichológia” specializáción végez, attól még nem válik klinikai szakpszichológussá.) A lehetséges továbbképzési lehetőségekről a tanulmányok során mi magunk is törekszünk tájékoztatni a hallgatókat.

Az osztatlan képzés mesterfokozatot nyújt, amelynek elvégzése – a képzési időt, illetve az összegyűjtendő krediteket figyelembe véve – ugyanannyi tanulmányi időt igényel, mint az első, majd ezt követően a második képzési ciklus teljesítése (BA és MA). Az osztatlan képzési forma Magyarországon pl. a jogi, orvosi és tanári karokon van jelen, így ez nem egy idegen fogalom magyar közegben sem. A Collegium Humanum Varsói Menedzsment Egyetem egy lengyel magánegyetem, ahol osztatlan képzésben érhető el a pszichológia képzés. Osztott képzési forma nálunk ezen a szakon nincs.

 

Amikor valaki nem osztatlan formában végzi tanulmányait, hanem osztott képzésben (pl. a magyarországi egyetemek többségében az osztott képzés a jellemző), akkor először egy három éves alapképzés (BA) elvégzése során “viselkedéselemző” végzettséget szerez meg, majd további kétéves mesterképzés (MA) elvégzése során válik okleveles pszichológussá.

Azonos szintű és hasonló tematikájú képzés (illetve a nyelv óra értelmében a nyelvvizsga) esetén van lehetőség kérelmezni egyes tárgyak elfogadását. Tehát ha más osztatlan pszichológia mesterképzésben vettél részt és átjelentkeznél hozzánk, akkor a releváns tantárgyak vonatkozásában kérheted a beszámítást. Ehhez szükséges hiteles leckekönyvet és tantárgyi tematikát bemutatni, valamint (formanyomtatvány szerinti) kérelmet szükséges beadni a Tanulmányi Osztály felé. A tanmenet alapján megtekintheted, hogy milyen tantárgyak mentén épül fel a képzés, az ott felsorolt tantárgyaknak megfelelő tárgyakat áll módunkban csak elfogadni.

 

Amennyiben osztott képzésben tanulsz/tanultál más intézménynél pszichológiát szintén magyar nyelven, úgy javasoljuk, hogy várj még az átjelentkezéssel, és érdeklődj újra a 2023/24-es keresztféléves szemeszter indítását megelőzően, akkor már feltehetően részletesebb tájékoztatást tudunk nyújtani a tantárgyak elismertetésének témájában osztott képzésről átjelentkezők számára is.

Az 5 éves osztatlan Pszichológia mesterképzésünk képzési idejét nincs lehetőség lerövidíteni meglévő alapdiploma esetén sem, egyben végzendő el, ugyanakkor biztosítunk lehetőséget tantárgyelismerésre.

Pszichológia szakon összesen 720 óra szakmai gyakorlat teljesítendő külső gyakorlati helyen, ez az óraszám összesen 3 félév alatt teljesítendő. Minden szükséges részletet, szempontot és a gyakorlati hely kiválasztásával kapcsolatos segítséget a gyakorlati félévekhez közeledve meg fognak tudni.

 

A külső kötelező (egyénileg teljesítendő) szakmai gyakorlatokon kívül lesznek folyamatosan a teljes képzés ideje alatt gyakorlati kurzusok is, melyek online elvégezhető gyakorlati oktatást foglalnak magukban.

A jelentkezéskor kiválasztott specializáció megjelölés egy előzetes irányt jelöl, mely az Egyetem részére nyújt tájékoztatást a hallgatói igényekről. A specializációk preferált sorrendjének meghatározására, és a sorrend véglegesítésre a 6. szemeszter végén van lehetőség. A specializációk kérdésére a későbbi félévek során több ízben visszatérünk, bízva abban, hogy addigra a hallgatók érdeklődési köre, és pályaorientációja is tisztábban látszik majd a tanulmányok megkezdéséhez képest. A specializációk választásával kapcsolatban az oktatók, a szaktársak, és a Tanulmányi Osztály segítségére is számíthatsz majd.

 

Fontos kiemelnünk, hogy az ötéves osztatlan mesterképzésen belül a specializáció egy mélyebb szakmai betekintést ad az adott területre, nem helyettesít sem módszerspecifikus, sem szakpszichológusi képzést sem. A specializációkhoz tartozó kurzusok a képzés során a 7. félévben kezdődnek.

Az alábbi linken megtalálsz egy részletes tájékoztató információs dokumentumot a Pszichológia képzésünkhöz kapcsolódó akkreditációkról, a diploma elfogadottságáról és az elismertetésről: https://collegiumhumanum.hu/pszichologia-diploma  

 

A külföldön megszerzett diplomák elfogadottságáról és elismeréséről a 4. oldalától olvashatsz részletesebben.

 

Alább idézünk a dokumentumból pár lényeges mondatot és a további részletes megértés érdekében javasoljuk a teljes hivatkozott dokumentum alapos tanulmányozását.

 

“Egyetemünk képzései, valamint a kiadott diplomák az EKKR rendszer szerint besorolt oklevelek.” 

”Az 5 éves osztatlan Pszichológia mesterképzésünkben megszerezhető diploma az EKKR szerinti Level 7 szintű képzettségnek felel meg.”

 

“Az Európai Unió kidolgozott egy kreditrendszert, mely megkönnyíti a különböző uniós országokban megszerzett kreditek alapjául szolgáló tanulmányi eredmények összehasonlítását. Ez az európai kreditátviteli és- gyűjtési rendszer (ECTS). Egyetemünk képzései az ECTS kreditrendszer szerint kerülnek megvalósításra, a kreditértékek és az érdemjegyek feltüntetésre kerülnek a hallgatóknak minden félévben kiadott elektronikus leckekönyv kivonaton, így a más felsőoktatási intézménybe történő átjelentkezéshez a leckekönyv kivonat felhasználható.”

 

A hivatkozott részletes tájékoztató 7. oldalától olvashat arról a kérdéskörről, hogy “Szükséges-e a Collegium Humanum Varsói Menedzsment Egyetem 5 éves osztatlan Pszichológia mesterképzésén megszerezhető diplomát honosítani Magyarországon? Hogy működik a honosítási/elismertetési eljárás Magyarországon?”, melyben többek között az alábbi sorok is olvashatóak:

“Tehát a Collegium Humanum Varsói Menedzsment Egyetem magyar nyelvű 5 éves osztatlan mesterképzése a hatályos lengyel jogszabályoknak és szabályozásoknak teljes mértékben megfelel, a Lengyel Köztársaság Tudományos és Felsőoktatási Minisztériuma, valamint a Lengyel Akkreditációs Bizottság (PKA) által akkreditált, a megszerezhető diploma az előzőekben említetteknek megfelelően Európai Uniós akkreditált lengyel diploma, így annak honosítására, elismertetésére van lehetőség. Az eljárás során egyetemünk minden támogatást és segítséget megad hallgatóink számára, valamint természetesen a Hatóság részére a sikeres elismertetési eljárás lefolytatásának érdekében.”